Бург театър бр.213

Екскурзии и почивки до Бург театър

На 14 март 1741 г. управителят на театъра Джозеф Селиерс е упълномощен от императрица Мария Терезия да остави свободна банкетна зала до двореца Хофбург до театрални компании. През 1776 г. Teutsches Nationaltheater, както е било наречено, е било поставено под съдебно управление с кралски указ от сина на Мария Терезия Джозеф II. Това отбеляза началото на разцвета на немскоезичния театър във Виена. През 1794 г. театърът е преименуван на К. К. Hoftheater nächst der Burg. След 130 години експлоатация, новата театрална сграда на компанията, проектирана от Gottfried Semper und Karl Hasenauer, отвори врати на булевард Ringstraße на 14 октомври 1888 г., след четиринадесет години строителство.
Burgtheater е последната връзка във веригата разкошни сгради, изградени около Рингщрасе, а великолепната фасада го е превърнала в една от популярните туристически атракции на Виена.
През септември 1922 г. Академията на Лицтрастра е присъединена като допълнителен етап. През последните дни на Втората световна война Burgtheater беше тежко повреден от бомбардировка и огън от неизвестен произход, а компанията се премести в временно пребиваване в театъра “Etablissement Ronacher”. През 1955 г. фирмата се завръща в дома си на Ringstraße, която е възстановена до предишната си слава и оборудвана с модерни технологии.
Днес залата Касино ам Шварценбергплац и Вестибул също са свързани с пистите на Burgtheater и неговата компания.
Известният ансамбъл е най-важният постоянен елемент на театъра и представлява душата на институцията. Виенската публика обича своите театрални звезди и показва своята благодарност чрез редовно посещение. Дори ако днес “Бургтеатър” има съвременна програма и съвременни структури, тя поддържа много от традициите, които се свързват с имена като Паула Уесли, Атила Хорбйгер, Оскар Вернер или Раул Аслан и които са инвестирали институцията в такава митична аура.
В ансамбъла има винаги дойен и дойен, водеща актриса и актьор на театъра – понастоящем това отличие се носи от Елизабет Орт и Майкъл Хелтуа. Важни членове на ансамбъла са почетни членове, много от които получават титлата “Kammerschauspieler”. Когато почетен член умира, ковчегът се издига пред величественото стълбище за мемориалната церемония и след това се пренася около сградата веднъж в тържествено шествие.
В Burgtheater работят 530 души. Те си сътрудничат, за да произвеждат около 20 премиери всяка година, като всяка продукция е ново творческо приключение. Всеки, който работи в Burgtheater, се доближава до работата си като художник – това гарантира стерлинга качеството на нашите продукции.
Burgtheater (построен между 1874 и 1888) е последната от великолепните сгради, построени по булевард Ringstraße. Проектиран от двамата архитекти Gottfried Semper и Karl von Hasenauer, структурата с богато украсена фасада е една от популярните забележителности на Виена. Разполага с бюстове на драматурзи и известни фигури от световната литература, допълнени от двойки фигури, които символизират човешките емоции и качества, както се появяват в много пиеси: любов и омраза, смирение и самочувствие, героизъм и егоизъм. На върха, доминиращ над всички останали, Бог Аполон държи двора с Музея на трагедията Мелпомена вдясно и Музея на комедията Талия отляво.
Ранната работа на Густав Климт обхваща редица картини, които е създал заедно с брат си Ърнст и Франц Мацх в контекста на Künstler-Compagnie (студиен колектив), който са създали. Сред тези ранни работи са таваните, създадени през 1887 г. за големите стълбища на Burgtheater. Въпреки че все още са информирани от традицията на историческата живопис, те вече сочат към символичната фаза на fin-de-siècle във Виена.
През 1886 г. художниците са поръчани да представят историята на театъра по таваните на двете великолепни стълбища. За Künstler-Compagnie, както и за най-възрастния си член Франц Мац, едва 25-годишен през 1886 г., тази комисионна означава окончателен пробив след комисиите в Карлсбад, Фиуми и Рейхенберг.
Густав Клим създава четири от общо десет картини: Тесписрън, Шекспир Глобеттеатър, Олтар де Дионисос (величествено стълбище на страната на Волксгарте) и Театър в Таормина (голямо стълбище на страната Лантман).

Резултат с изображение за Густав Климт картини

Резултат с изображение за Густав Климт картини

Резултат с изображение за Густав Климт картини

Резултат с изображение за Густав Климт картини

 картини на Густав Клим
https://exoticholiday.bg/o/burg-teatar/1265

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>