Необичайните ай-ай са единствените примати, развил и допълнителен пръст бр.229

Най-интересния малък примат става още по-необичаен, благодарение на откритието на малък допълнителен пръст.
Anthropology, учени от Щатския университет на Северна Каролина откриват, че ай-ай имат малки “псевдопалци”, които може би им помагат да хващат предмети и клони, докато се движат между дърветата. Това е първият допълнителен пръст откриван някога при примати.  
Ай-ай са изключително редки лемури, известни с постоянно нарастващите си резци, големи уши и необичайни предни крайници, като най-особен е тънкият и удължен среден пръст, който те използват за откриване и улавяне на червеи в дърветата. 
“Пръстите на ай-ай са еволюирали толкова специализирани, твърде специализирани, всъщност, че не им помагат особено при придвижването между дърветата. Когато ги гледате как се движат, изглеждат като странни лемури, ходещи върху паяци”, обяснява Адам Хартстоун-Роуз (Adam Hartstone-Rose), професор по биологични науки в Щатския университет на Северна Каролина и водещ автор на изследването. 
Хартстоун-Роуз и постдокторанта Едуин Дикинсън (Edwin Dickinson) изучават сухожилията в необичайните крайници на приматите, когато откриват, че едно от тях се отклонява към малка структура на китката. Прилагайки дигитални техники за сканирани върху шест ай-ай, учените откриват, че въпросната структура е съставена от кост и хрущял и има мускулатура, която й позволява да се движи в три направления, подобно на човешките палци. 
“Използването на тези дигитални техники ни позволява да визуализираме триизмерно тези структури и да разберем организацията на мускулите, която осигурява движението на пръста”, пояснява Дикинсън, който създава дигиталния модел на анатомията на крайника.
“Псевдопалецът е повече от просто израстък”, обяснява Хартстоун-Роуз. “Той има кост и хрущял и го задвижват три отделни мускула. Псевдопалецът може да се свива и да прилага сила, еквивалентна на почти половината тегло на ай-ай. Така че едно от тях се отклонява към малка структура на китката. би бил много полезен за хващане.” Прилагайки дигитални техники за сканирани върху шест ай-ай, учените откриват, че въпросната структура е съставена от кост и хрущял и има мускулатура, която й позволява да се движи в три направления, подобно на човешките палци. 
 Екипът изследва ай-ай и от двата пола, от млади до възрастни и откриват същата структура и на левите и на десните предни крайници при всички тях.
Екипът изследва ай-ай и от двата пола, от млади до възрастни и откриват същата структура и на левите и на десните предни крайници при всички тях.
Според Хартстоун-Роуз и Дикинсън, ай-ай може би са развили псевдопалеца, за да компенсират за другите си свръхспециализирани пръсти. 
“Други видове, като пандите например, са развили подобен допълнителен пръст, за да се захващат, защото лапата на другите мечки е твърде права, за да позволи необходимата сръчност за залавяне”, разказва Хартстоун-Роуз. “Къртиците и някои изчезнали плуващи влечуги имат допълнителни пръсти, които правят крайника по-широк и ефективен при копане или плуване. В този случай, крайника на ай-ай е толкова специализиран за търсене на храна, че допълнителният пръст а подвижност е станал необходимост.”
“Някои други видове примати са с намален брой пръсти, което помага на придвижването. Ай-ай са първите примати, които развиват повече пръсти, вместо да ги намаляват. И е невероятно, че е присъствал през цялото време при тези не обичайни примати, но досега никой не го е забелязал.”
https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_138492.html?preview=ok&fbclid=IwAR2wSBd91eblO1HIMDTX-dqDHQsbTf1ggWDRYoj16PAtj4UjgvjqDfXS4f4

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>