ПО ПО НАЙ НАЙ НАЙ

 Първото официално честване на Ботев е в Пловдив.То се случва в църквата „Св.Георги“ на 2.06.1884 год.Не е минала и една година от нейното завършване и освещаване.
В този храм в Пловдив за пръв път след Освобождението е отслужена панихида в памет на Ботев и загиналите за свободата на България. Произнесени  са прочувствени слова от видни политически дейци на Източна Румелия-Иван Стоянович и д-р Константин Стоилов.
На следващата година 1885 на същата дата, Ботевия празник отново започва с панихида.След словото на перущинския поборник Атанас Патев, голямо народно шествие се насочва към тогавашния център на Пловдив.По пътя е издигната триумфална арка с надпис „Тоз,който падне в бой за свобода-той не умира“.
Клепсидрата,единствения известен воден часовник в България е била построена от римляните в Пловдив.Уникалното градско съоръжение,  измерващо времето с изтичаща течност се намирало на източните скали на Дановия хълм, близо до официалния вход на Античния стадион- където сега е водната каскада по стълбите на площад „Каменица“.Името идва от гръцки и метафорично значи „Крадец на вода“.От разчетен на това място надпис става ясно, че часовника е изграден с лични средства от неизвестен гражданин по времето на император Каракала.
В малка красива каменна сграда е сложено гениално инженерно изобретение-воден часовник.Твърди се, че Юлий Цезар при един от походите си е бил удивен от факта,че клепсидрата е позната в града.По предположения, той е бил от типа на изработваните от александрийския механик Ктесибий.При неговите модели, водата върти колело, а то придвижва други механизми.В крайна сметка, гражданите наблюдавали статуя на малко момченце,което с показалец сочело точния час.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“  

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>