ПЪРВИ

Първият градинар на Бунарджика / „бикчия“- пазач на тепето/ е назначен от общината в 1881 год. Това бил Сюлейман ага.Избраният бил рядко трудолюбив и скромен човек.Толкова обичал работата си, че в старостта си умрял, работейки на хълма.Намерили го една привечер,безжизнен, но все още с лопата в ръка.
През 1910 год. общината назначава за градинар на Бунарджика Георги Николов. Завършил в Чехия, той „донася“ парковите перспективи, изгражда първите растителни групи,геометрични фигури и профилирани тревни площи.Негово дело е конфигурацията на алейната мрежа в ниската зона.Оттогава са и много от дървесните видове в тази част на хълма.
Първият градинар / в същото време и пазач/ на Дановия хълм е Никола Клисуреца.След назначението си в 1910 год. приел работата си като съдба не се спирал по цял ден и се грижел за растенията,като деца.
На Дановия хълм живее зелено водорасло-Phytophthorakevensis- този вид е характерен само за тропическите области на света.В България видът живее единствено на този хълм и се чувства отлично.
Гугутката е описана като нов за науката вид в Пловдив.Това става при наблюдение на птици на Младежкия хълм в началото на 19 век.Откривателят й, големият унгарски естествоизпитател Емерих /Имре/ Фривалдски организира 7 природонаучни експедиции на Балканите от 1833 до 1870 год.Първите две са в България- открити са и описани много нови за науката растителни и животински видове.
Фривалдски е член на Маджарската академия на науките.На Младежкия хълм той открива непознато на науката растение,което носи неговото име фривалдскиево плюскавче.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>