ВЪРХОВЕН

Най-голямата католическа църква на Балканския полуостров и в Близкия Изток през 19 век е била римокатолическата катедрала „Св.Лудвиг“ в Пловдив.
Същата катедрала днес е най-големият католически храм в България.Строежът на сегашния храм започва през 1858 година от брациговския майстор Иван Боянин и е завършен през 1861 година.Проектът е на италианския архитект Алфонсо.
Първоначалното оформление на сградата е съчетавало стила на римските ренесансови базилики и традициите на българската възрожденска архитектура.Осветен е от епископ Канова на 23.03.1861 година.
Първият музикален орган в България е монтиран в пловдивския католически храм „Св.Лудвиг“ в същата 1861 година, в която е осветен храма.По-късно това първо за нашите земи музикално съоръжение е заменено с ново,по-голямо.Отец Доменико Мартилети, известен в града като „Българския Домин“ е първият хоров и оркестров диригент в църквата.През 1991 година в храма е монтиран нов тръбен орган с 12 регистъра.
Най-големият папски подарък за Пловдив, камбанарията на католическия храм „Св.Лудвиг“ е изградена през 1898 година по проект на архитект Мариано Пернигони във флорентински стил.В нея са монтирани 5 камбани изработени в германския град Бохум.Камбаните са подарък от папа Лъв XIII.Поради тази причина камбанарията е известна с името Кула Леонтиниана.
Президентът на Франция Франсоа Митеран по време на историческото си посещение в България през януари 1989 година включва в програмата си посещение на храма.
През 2002 год. в храма папа Йоан Павел II се среща с младите католици от цяла България.Храмовият празник на католическата църква е 25 август.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>