Видов ден – средата на годината бр.241

В народния календар на българите, 15 юни е наречен Видов ден. Различни са вярванията, свързани с този празник. Разглеждайки хронологично във времето виждаме, че той се свързва с трима светии: Св. Вартоломей, Св. Елисей и Св. Вида. Вярва се, че двамата първи светии са братя на Св. Вида. Днешния ден е посветен именно на нея.
Основните функции, с които е натоварен този ден, е предпазването от природни стихии, особено градушка. В миналото падането на градушка е била равностойно на глад. Св. Вартоломей, според преданията завъртал облаците и предотвратявал така природните стихии. Този светец се нарича още „Градушкар“.
От друга страна, схващането е че Видов ден е средата на годината. В миналото се е отбелязвал на 28 юни, т.е. в края на шестия месец от годината. Това е ден за провидение. Не толкова за равносметка, какъвто е празникът Димитровден, когато е краят на стопанската година.
Ако приемем, че в началото на май, когато празнуваме Гергьовден и когато започва активната земеделска и животновъдска работа, полагаме основите на един бъдещ резултат от труда, то вече към края на юни трябва да се види „на къде отиват нещата“. Есенните култури отдавна е трябвало да покажат резултат. Пролетните пък, тепърва очакваме. Иде жътва, най-хубавото време за българина.   Ще има ли добра реколта, ще има ли богати и пълни хамбари, има ли достатъчно родени агнета, ярета, от които се очаква пък поколение.
В този смисъл, Видов ден отваря напълно вратите към лятото, когато селянинът приема нивата като дом. Дори да замръкне там, или да остане да пази стоката в полето или в Балкана, Видов ден е минал. Видяло се е. Няма ги зимните студове, няма слани, реките не са толкова студени. 
Автор: Д-р Росен Гацин
http://istoryavshevici.blogspot.com/2020/06/blog-post.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>