КЪТЧЕТА В ДУШАТА

Най-късата улица в Пловдив е „Цар Самуил“-15 м.и на нея има само две къщи.Тя претендира да е такава и за България.Претенции за приза има  и „вмъкнатата“ във Велико Търново улица „Пролет“,която има същата дължина,но е с една къща.Пловдивската определено е по-застроена.
Първата християнска общност в Тракия е създадена в Пловдив още през I век.Лично апостол Павел изпраща своя  ученик Ерм при хората в района да ги посвети в християнството.
Свети апостол Ерм приживе е първият епископ на Филипопол, а днес според вярващите е и небесен закрилник на Пловдив.
Той е един от 70- те ученици и последователи на Иисуса Христа.Споменат е в Посланието на св.ап.Павел до Римляни /гл.16/.Бил е епископ във Филипопол,както това се вижда от списъците на Седемдесетте апостоли,приписвани на св.Иполит Римски и Доротей Тирски.
Апостол Павел го изпраща във Филипопол,където по това време имало еврейска общност със своя синагога.Ерм остава във Филипопол до 57 год.,за да укрепи новосъздадената местна църква и вероятно,преди връщането си в Рим,поставил местен християнин за епископ.
През 90 те години на Iвек св.ап.Ерм се заел с нови апостолски трудове в гръцките колонии на брега на Черно море.Бил епископ първо на Аполония /Созопол/,след това-на Марцианопол /Девня/ и накрая – на Одесос /Варна/,където бил преследван и приел мъченическа смърт в края на I век.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>