Какво отличава науката от религията? бр.241

Въпросът: “какво разделя науката и религията? ” е част от демаркационния проблем. Без претенции за изчерпателност, ще набележа някои точки: Науката и религията имат различни методологии за трупане на познания:Науката се основава на задължителни проверки и подлагане всичко на съмнение. Хората на науката не обявават нищо за окончателна истина, а само че един или друг факт е повече или по-малко вероятен. Религиозните хора пък са твърдо уверени и абсолютно сигурни във верността на Библията, в която намират готови отговори на всички въпроси, неподлежащи на обсъждане и съмнениенауката използва научния метод, който разгледахме подробно в “Методите на науката”религията – авторитети, откровения , вяра и святост
Науката е наднационална и безпристрастна – тя е една, религиите са много. Няма “мюсюлманска” или “християнска” физика или химия.
Науката изисква професионални знания, време и напрягане на мозъка. Религията е достъпна за всеки, въздейства най-вече на емоциите, а не на разума.
Науката изследва всичко, дори и религията като социо-културен феномен. Религията нищо не изследва.
“Разликата между науката и религията е разлика между желанието непредубедено да се обмислят нови факти и аргументи, и предубеденото нежелание за същото” казва Сам Харис.
Науката казва: “Не вярвай, проверявай!”, религията: “Непроверявай, вярвай!”.
Религията има един показателен, затворен в себе си, аргумент, че вярата е самодостатъчна, изразен в притчата за Тома Неверни – Христос се появил и накарал Тома да го докосне, като казал: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха”
Излиза, че способността на толкова много хора да вярват сляпо била в някакъв смисъл доказателство. Фактът, че имаме някаква интуитивна представа за Бога, се смята, че е доказателство за съществуването му. А изискването на още доказателства е обида и грях.
http://bgchaos.com/749/polemics/logic/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F/
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>