УЧЕНИ СЪЗДАДОХА ЧОВЕШКО СЪРЦЕ ОТ 3D ПРИНТЕР БР.113


Източник: Thinkstock/Guliver

Може би изглежда невероятно, но американски учени се опитват да създадат човешко сърце с триизмерен принтер, съобщи Асошийетед прес.

Крайната цел е да се създаде ново сърце за пациент с помощта на негови собствени клетки, което след това да му бъде присадено.
Амбициозният проект включва създаване на сърце, което после трябва да бъде накарано да функционира у пациент.

Вероятно ще трябва да минат години и може би десетилетия, преди сърце, създадено с триизмерен принтер, да бъде трансплантирано на пациент.

Технологията обаче не е съвсем футуристична. Учени вече ползваха триизмерни принтери, за да създадат шини, сърдечни клапи и дори човешко ухо.

Екип от университета в Луисвил създаде с триизмерен принтер човешки сърдечни клапи и малки кръвоносни съдове.

“Учени могат да конструират някои части от човешкото тяло с помощта на други методи, заяви ръководителят на проекта, експертът по клетъчна биология от университета Стюарт Уилямс. Малките кръвоносни съдове бяха успешно тествани у мишки и други дребни животни.”

Уилямс е на мнение, че учените ще могат след 3 до 5 години да принтират части от сърце и да ги сглобят в едно цяло. Голямото предизвикателство е клетките да бъдат накарани да функционират заедно, както това правят нормалните сърдечни клетки.

Проектът се осъществява от университета в сътрудничество с Еврейската болница в Луисвил.

Орган, създаден с клетки от пациента, може да реши проблема с отхвърлянето, който някои пациенти имат, след като са им били присадени донорски органи или изкуствени сърца, отбеляза Уилямс.

Той смята, че ако всичко върви по план, подобно сърце ще може да бъде тествано у хора след по-малко от десетилетие.

Първите пациенти най-вероятно ще са хора със сърдечни увреждания, които не са кандидати да им бъдат присадени изкуствени сърца, включително деца, чийто гръден кош е твърде малък, за да им бъде извършена трансплантация на изкуствено сърце.

предоставил: Яким Петров

тагове:учени, създадоха, човешко, сърце

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>