КРЕП0СТТА МАЗАГАН В ЕЛ ДЖАДИДА БР.82

 Крепостта Мазаган в Ел Джадида

Със своите осем обекта, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, Мароко се превръща в популярна туристическа дестинация. Един от тези обекти е португалският крепостен град Ел Джадида (Portuguese City of Mazagan (El Jadida), който някога е носил името Мазаган.

Той служи за пример за реализирането на ренесансовите идеи, които са превъзходно съчетани с португалските строителни техники. Стария му град, в който се намира укреплението Мазаган, е сред най-често посещаваните архитектурни паметници в тази част на страната.

Ед Джадида се намира в северозападната част на Мароко, на около 90 км. от Казабланка. През 15 в. цялата страна започва да попада в полезрението на европейските сили, за които регионът в северната част на страната има голямо стратегическо значение.

От 1415 г. брегът на Гибралтарския проток е окупиран от португалци, които бързо завземат и части от северните брегове на днешен Мароко, намиращи се на Атлантическия океан. Португалска собственост става и град Мазаган, днес известен като Ел Джадида.

Основната атракция в Ел Джадида е португалското крепостно укрепление с неговите бастиони и крепостни валове. То е построено в началото на 16 в. с цел предпазване от чужди нападения. Превзето е от мароканците едва в края на 18 в.

Особен интерес зад стените на крепостта Мазаган представлява водоема и църквата Успение Богородично, които са в съвсем запазен вид. Построени са в стил мануелин от късната готическа архитектура и са прекрасен пример за хармонизирането на мароканското и европейското влияние, появило се тук в резултат на настъпването на португалските изследователи по пътя им към Индия.

Крепостта Мазаган, Ел Джадида

 
 

Построеното през 1514 година крепостно съоръжение е едно от първите укрепления, изградени от португалските мореплаватели вАфрика. Предполага се, че известното помещение, в което се намира водоема, първоначално е служело като оръжеен склад и едва по-късно е започнало да се използва за водохранилище.

Португалската крепост и целият стар град няма да оставят равнодушен нито един техен посетител. Цялото крепостно укрепление, което се състои от няколкокрепости, е разположено на брега на океана, за да могат португалците да “държат” подходите откъм водата.

След завладяването на града от султан Мохамед Бен Абдалах португалското население започва да бяга от Мазаган и се премества в Бразилия, където създават град Нов Мазаган. В него и днес живеят потомци на старинния португалски град Мазаган.

По време на двумесечната обсада над крепостта, тя е частично разрушена, но през 1820 г. управляващият града султан Мулай Абдерахман нарежда тя да бъде възстановена. Благодарение на него, както и на последвалите реставрации, крепостта Мазаган и днес е в добре запазен вид.

Можете да посетите уникалната крепост в Ел Джадида по всяко време на годината, но за всички крайбрежни области в Мароко препоръчителни са месеците от април до ноември, защото така ще можете да се възползвате и от красивите плажове на града. Най-добре е да вземете полет до Казабланка, която е най-важният транспортен възел в страната. От нея можете и по вода да стигнете до Ел Джадида, за да разгледате по-обстойно атлантическия бряг на тази прелестна държава.

http://pochivka.com/zamaci/n22D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD_%D0%B2_%D0%95%D0%BB_%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>