ПЕРПЕРИК0Н ДАВА БР.82

  още доказателства за историята си

Перперикон изненадва непрекъснато тези, които го проучват с нови
открития и нови факти, обогатяващи информацията за отдавна
отминали времена. Напълно отдаден на проучванията си
проф. Николай Овчаров съгражда историческото ни минало камък
по камък.
Перперикон дава още доказателства за историята си

През изминалото лято той и екипът му попаднаха на важни артефакти в близост до открития от тях римски път с разклонение за Скалния град, които локализираха некропола на Перперикон.

Тук бяха открити първите епиграфски паметници на Перперикон, които са от втората половина на III в. Проф. Василка Герасимова, най – добрият специалист по антични паметници каза, че надписите са на латински език.

Първият надпис съдържа името Амониус, което е с египетски произход. Това показва, че в Перперикон са живели преселници от ЕгипетСирияЛибия.

Вторият надпис е с релеф на името Юлиус Темейнос, което е сирийско или малоазийско. Смята се, че може би това е име на римски войник, тъй като по това време те са имали правото да се заселват там, където пожелаят.

Тези надписи доказват, че Перперикон е бил важно занаятчийско, търговско и административно средище, където са се заселвали хора, от цялата Римска империя 

chivka.com/n19-8167-Перперикон_дава_още_доказателства_за_историята_си

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>