Учени: На мястото на Египет е имало езеро бр.195

След като са анализирали топографските снимки, направени на Земята от спътник, американските учени са направили извода, че на мястото на съвременния Египет е имало езеро с дължина повече от 350 км и с площ повече от 68 хиляди кв. километра, съобщава Newscientist.com, цитиран от КРОСС.
Изследователите са работили под ръководството на Тед Максуел – геолог от Националния музей за авиация и космонавтика при Смитсъновия университет във Вашингтон. Според специалистите, езерото се е появило преди около 250 хиляди години, в район, наречен Тушка (Toshka), недалеч от долината на река Нил. 
На картата вдясно е показана най-голямата площ на езерото на 247 м надморска височина, която е била 68,200 км2.
На картата вляво е показано езерото с по-малка площ на 190 м надморска височина. Езерото е пресъхнало преди около 80 хиляди години.
Изводите на учените се потвърждават и от археологическите находки, при които са намерени вкаменелости на риби.
Както предполагат изследователите, главната причина за изчезването на езерото е станало намаляването на притока на вода от Нил. Наистина, има още една версия – езерото да се е образувало и за сметка на ледниците от близките планини и от подземни източници.
http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=16716.0
 тагове: Египет, езеро

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>