Златен медал за България бр.198

 
Приключи XI Международна олимпиада по   астрофизика,  която стартира на 13 ноември и се проведе на остров Пукет, Тайланд. В престижното състезание взеха участие повече от 220 ученици от 45 страни от целия свят. Церемонията по откриването на олимпиадата бе под патронажа на нейно Величество принцеса Маха Чакри Сириндорн.
Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. За съжаление облачното време не позволи осъществяването на  наблюдателния тур под истинското небе, а само пред компютър в планетариум.
Ако планината ви е втори дом, имаме нещо за вас!
България бе представена от пет ученици, които спечелиха следните отличия:
Стефан Иванов – 11 клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Бургас – златен медал;
Бойко Борисов – 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – бронзов медал;
Петър Димитров – 11 клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София – почетна грамота.
Феодор Кономаев, 12 клас, МГ “Д-р Петър Берон”, Варна
Димитър Томов, 11 клас, МГ “Баба Тонка”, Русе
Забележителното е, че Стефан се нареди сред само десетте участници, получили златни медали, което е 4% от всички участвали в състезанието. Всъщност България е сред осемте държави, чиито състезатели са спечелили златно отличие в олимпиадата. Постижението на Стефан не е изненадващо, тъй като преди две години той стана абсолютният първенец в XX Международна олимпиада по астрономия в гр. Казан, Русия.
Ръководители на националния отбор по астрономия тази година са Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.
 B0%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-xi-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE/
 тагове: златен,медал, България

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>