СТРАНЕН АРТЕФАКТ ОТ НЕОЛИТА БР.109

 озадачи учените

В хода на разкопки на неолитни погребения в Тел Карас в Южна Сирия археолози откриха уникален артефакт от кост.

small-ancient-wandТой прилича на погребална маска, но вместо едно, на него са гравирани две лица едно под друго. Разкопките бяха проведени през спокойните все още в Сирия 2007 и 2009 г., но едва сега учените дадоха гласност на находката, съобщаваLive Science.

Лицата са изобразени със затворени очи и уста. Възрастта на находката се определя на около 9 хиляди години. Предметът бил намерен недалеч от древен гроб, в който били открити останките на около 30, души, като всички те били без глави. Черепите им били намерени наблизо, в района на жилищните постройки.

Според археолога Франк Бремер от френския Национален център за научни изследвания, артефактът представлява особен интерес, тъй като е най-реалистичното човешко изображение от неолита, откривано по тези места.

Изследователите смятат, че главите на хората не са били отрязани преди погребението. Явно по силата на някакъв обичай, известно време след като телата са били предадени на земята, хората са извадили черепите им и са ги пренесли в селището.

small-ancient-wand-3

Що се отнася до артефакта, то най-вероятно той е бил изготвен от кост от тур. Дължината на предмета е 12 см, като и от двете страни има счупвания. Учените не изключват, че на костта  са били изобразени повече лица. Предназначението на артефакта остава тайна.

Венцислав Спасов

http://www.znania.tv/?p=38126

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>