ХАРМОНИЯТА МЕЖДУ ЧОВЕКА И ПРИРОДАТА БР.198

Природата  със своя уникален  и съвършен  вид, ни прави щастливи, дава смисъл и стимул да живеем сред красотата ù. Когато човек успее да вникне в същността на нещата, са- мо тогава може да почуства красотата, величието и силата на природата, да види и усети нейното разнообразие и да разбе- разбере, че уникалните неща като продукт на своя създател- ароматните цветя, столетните дървета, прекрасните водопади, Белоградчишките скали и много други, не бива да се рушат. Но за да го разбере, човекът трябва да вникне в същността на нещата, да ги почувства, за да намери отговора и едва тогава може да открие хармонията между себе си и заобикалящата среда.
Дори  земята, върху която вървим  без  да се  замисляме, е най – великото творение на природата.
Когато се намираме в близост до нея и вникваме в нейната същност, само тогава  можем  да  дадем  отговор  на  нашите въпроси.
Човекът живее в  непрекъсната  борба и съревнование със себеподобните си, за да се развива, с цел съвършенство, и като такъв  се стреми  да открие съвършенството във всичко останало, но не и в природата.
А именно  тя  е  най-важната за нашето съществуване. Без нея  неговото  пребиваване  е  невъзможно, понеже  тя  дава въздуха, водата, слънцето и храната, а в замяна на това какво правим?
Рушим всичко около себе си, дори тровим и въздуха с нашето  нехайство, безотговорност, дори и неблагодарност.
Природата е най-скъпият дар за нас и ние трябва да го разберем, а времето минава неусетно.
Човекът има възможностите, знанията и силите да взаимодейства с нея. Търсейки да извлече всичко ценно, той я унrщожава  неусетно, като не се замисля за последиците; дори погубва всичко по пътя си.
Пази и обичай природата, и я съхранявай такава, каквато трябва да бъде – чиста и прекрасна. Бъди достоен българин и се гордей с красотата, даровете и благата на родната природа. Тогава тя ще ти отговори по същия начин.
 автор: Николай Пеняшки – Плашков
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>