Защо Християнството е единствената истинска религия? бр.197

1) Исторически аргумент: изпълнени пророчества, мъченици.    2) доктринален спор решително се противопоставя догматичните истини на християнството като цяло комплекс от идеи, които формират съдържанието на съзнанието на народите, както и от принципите в основата на философстване ум. 
3) Практически аргумент: светиите. 
4) Морален и етичен аргумент: Християнството не съдържа никакви разпоредби в учението, които да противоречат на човешката съвест или разумно отношение към човешкия живот.
Може ли да се твърди, че други религии по една или друга причина просто не са “зрели” на идеята за Светата Троица и изповядват Бога Отец?
Синът е Словото на Бог Отец. Умът ражда Словото. Синът е вечното Откровение на Отца. Можете ли да разберете какво е в съзнанието ми без моята дума? Затова Христос казва: “ Аз съм пътят, истината и животът; никой не идва при Отца, освен чрез мен ”( Йоан 14: 6 ). Ето защо ние твърдим, че е невъзможно да се каже, че имаме един Бог-Отец с други религии, те трябва да бъдат не-християни, но те познават Бог Отец. Отец винаги се разкрива само от Сина в Святия Дух. Святият Дух е говорител на Сина!
Появата на различни религии е едно от последиците от  Душата на човека не може без Бог, без да има връзка с Първоначалния грях . его, тя се опитва да Го създаде.
Всички религии могат да бъдат класифицирани по два начина:близо до отвореното православно християнство и отдалеченост от него: 
- Самият атеизъм е най-доброто; 
- пред него будизмът, където Бог е отхвърлен като Създател и личност; 
- Тогава езическата религия е хиндуизмът, където има много богове; 
- Тогава ислямът с абстрактния монотеизъм (един Бог), създателят на доброто и злото и предопределението на човека.
“Всички религии са стъпалата, които човек изгражда, за да стигне до небето, но християнството е стълба, която Бог слиза от небето на земята и Христос слиза надолу по стълбите”.
 Прот. Александър Мен
 част от религията  https://azbyka.ru/religiya

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>